O nama

Udruga turističkih vodiča “Donat” - Zadar

Turizam je našem drevnom i ponosnom Zadru prisutan od kraja XIX. Stoljeća. Davne 1879. skupina izletnika iz Beča posjećuje Zadar i oduševljeno razgledava glavni grad austrijske provincije Dalmacije. Godine 1892. osniva se Društvo za poljepšavanje grada koje djeluje sve do 1918. Turizam postaje sve zanimljivija gospodarska sastavnica Zadra pa se 1899. osniva Planinarsko i turističko društvo „Liburnija.“

Zadarski turistički vodiči prije Domovinskog rata djelovali su u sklopu turističke agencije „Liburnije“ Nažalost, tijekom Domovinskog rata turizam je zaustavljen. Nakon agresije na našu domovinu, i pobjedonosnog Domovinskog rata (1991.-1995.), turizam se postepeno vraća u obnovljeni Zadar. 2003. na inicijativu prve generacije poslijeratnih turističkih vodiča koji su svoje ispite položili na tadašnjem Filozofskom fakultetu grada Zadra, osniva se Udruga turističkih vodiča Zadra – Donat. Prva poslijeratna predsjednica bila je Zdenka Brković, zatim slijede Nenad Marčina i Vjekoslav Valčić. Od 2009. do 2017. predsjednik je Nenad Marčina. Od 2017. do 2021. predsjednik je Vinko Bakija. Od 2021. predsjednik je Ivica Škriljevečki.

Turistički vodiči UTVZD su stvarna inkarnacija zadarskog kulturnog turizma i štitonoše zadarskog i hrvatskog kulturnog identiteta u globalnom kontekstu civilizacijske mobilnosti. Naime, turističko vođenje je kompetencija i aktivnost kreativnog interkulturološkog komuniciranja s ciljem stvaranja memorabilnog i transformacijskog iskustva kod turista i posjetitelja. Ukoliko je danas vodeći turistički „mainstream“ tzv. doživljajni turizam, onda jedino zadarski turistički vodiči kroz svoje priče, interpretaciju i tumačenje mogu našim turistima i posjetiteljima otkriti skrivenu dušu prostorno-vremenskih pojava i procesa u Zadarskoj županiji i gradu Zadru.

Ovdje je isto tako važno razumjeti koji su ishodi turističkog vođenja. Naime, zadarski turistički vodiči kroz svoje tumačenje, informiranje i interpretiranje omogućuju sljedeće ishode: (1) premošćivanje kulturnih različitosti između posjetitelja i lokalne kulture posjećene destinacije, (2) obrazovanje posjetitelja i turista, (3) interkulturalno prevođenje simbola, značenja i vrijednosti, (4) kreiranje poštovanja i divljenja prema kulturnom i društvenom identitetu lokalne zajednice u destinaciji, (5) kreiranje pozitivnog stava prema kulturnom nasljeđu, posjećenim lokalitetima, regijama i zemlji te domicilnom narodu, (6) ublažavanje doživljaja kulturnog šoka, (7) povećanje potrošnje lokalnih proizvoda i usluga, te (8) kreiranje motivacije za produženi boravak u destinaciji te ponovni dolazak u destinaciju i zemlju. Iz ovoga je vidljivo da su zadarski turistički vodiči zaglavni kamen u procesu kreiranja zadovoljavajućeg turističkog iskustva i rasta turističke potrošnje.

Turistički vodiči Udruge turističkih vodiča Zadra – Donat svojim dragim posjetiteljima i turistima nude sljedeće usluge:

  • Razgled grada Zadra u trajanju od jednog do tri sata
  • Razgled muzejskih i sakralnih znamenitosti (SICU, sv. Donat, MAS, Arheološki muzej itd.)
  • Specifične i klijentima prilagođene tematske ture
  • Razgled Zadarske županije (Nin, Pag, Biograd n/m, Benkovac i Asseria itd.)
  • Cjelodnevne posjete nacionalnim parkovima (Kornati, Plitvička jezera, Slapovi Krke, Paklenica)
  • Višednevne ture po Hrvatskoj


Predsjednik Udruge
Ivica Škriljevečki
info@zadarguides.com

Tajnica Udruge
Vines Mašina
info@zadarguides.com


Adresa
Mihovila Klaića 7, 23 000 Zadar

Matični broj
01724355

OIB
60530896732


Statut Udruge Pravilnik o članarini
Zakonom Republike Hrvatske zabranjeno je angažirati i koristiti usluge turističkog vodiča osoba koje nisu položile posebni dio ispita za Zadarsku županiju pri ovlaštenoj visokoškolskoj ustanovi.

Ilegalni turistički vodiči nisu dobrodošli u Zadar i Zadarsku županiju i članovi UTVZD će koristiti sve metode i postupke da spriječe lažno i netočno informiranje, tumačenje i vođenje u Zadru i zadarskoj Županiji.